cultural fit

5 gün önce okuduğum, entrepreneur.com’ da çıkmış bir makaleden özetle, doğru kişiyi işe almak neden önemli?

Bu yazının İngilizcesi için : Cultural fit ; the key to hiring the right people

30 secrets to hiring the right people

Girişimci kişilerin işe alım konusuna ne kadar önem verdiklerini gösteren bir makale. Herhangi bir işletmenin başarısını çalışanların kalitesinin oluşturduğunu söylemek kolay ancak çalışan kalitesi, şirket içinden veya dışından, doğru kişileri seçmek ve onları doğru işe yerleştirmek ile başlıyor, bu da hiç kolay değil. Özellikle çalışan sayısı bakımından küçük şirketler, işe alım konusunda ciddi uzman olabiliyorlar. Neden mi? Çünkü, kötü bir işe alım yapmak gibi bir lüksleri bulunmuyor.

Küçük işletmelerde, bir tek kötü işe alım kararı bütün bir ekibin motivasyonunu ve dolayısı ile performansını olumsuz etkilemesi çok kolay.

Bu durumda, özellikle küçük işletme sahiplerinin, doğru işe alım kararı vermeleri şirket performanslarını olumlu etkileyebilecek çok  önemli bir etken.

Makalede, kaliteli adayları işe almak için bilgi, beceri ve tecrübe gibi genelde öncelikli olan konulardan daha farklı yerlere odaklanmak gerektiğinden bahsedilmekte.

Bence doğru bir bakış açısı. Hayatta veya işte başarılı olan kişilerde de salt bilgi beceri ve tecrübeden fazlası var. Artık günümüzde bilgi-beceriye ulaşmak hiç zor değil, peki zor olan ne o zaman?

Aşağıdaki davranış özelliklerinin, işe alacağınız kişide kuvvetli olup olmadığını örnekleri ile anlamanızı öneririm. Böyle bir kişi ile kim çalışmak istemez ki? Bu arada dikkatinizi çekti mi? 2.maddenin dışındakilerin tamamı, şirket kültürüne uyumu destekleyen faktörler.

  • tutku ile çalışmak
  • şirket kültürüne uyum
  • öğrenme çevikliği
  • özgün olmak
  • güvenilir olmak
  • gönüllülük
  • işleri oldurmak
  • çalışkan olmak

Davranışlarımız ile başarı arasındaki ilişkiyi anlattığım yazımı aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Çok bilgili ve becerili olan her zaman başarılı olabilir mi?

By akalinburak

Career & Life Coach

One thought on “Kültürel uyum ; doğru kişiyi işe almanın püf noktası”

Bir Cevap Yazın

Burak Akalin Coaching sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et