‘Kim okur ki?’ diye düşünmemenizi tavsiye ederim, çünkü özgeçmişlerin önüne yazılan, veya e-mail ile iletilen “ön yazılar” (CV Cover Letter) çok da güzel okunuyor. Ön yazının doğru ve etkileyici olarak yazılması işe alım süreciniz için olumlu bir izlenim bırakacaktır. Peki ön yazılar nasıl okunuyor? Okuyan işe alım uzmanı ve yönetici sıkılarak mı okuyor, heyecanlı bir hikayeyi okursun da devamını merak edersin gibi mi? Bu tamamen yazılan ön yazının içeriğine ve yazım stiline bağlı.

Okuduğum yazıların içlerinde kaçı gerçekten dikkate değer diye sorarsanız, çok ama çok azı. İşte sadece bu nedenle çekici bir yazı yazmak ve fark yaratmak işe alım sürecinizin başında öne geçmenizi sağlayacaktır. Ne mesajı vereceksiniz potansiyel iş verene? Başvurduğunuz pozisyon için CV’nizi ve önyazınızı nasıl özenle düzenlediğinizi  klişe olmayacak şekilde gösterebilirsiniz. Aksi halde, klişe yazılmış veya internetten kopyalanmış bir yazının size özel olmadığı çok kolay anlaşılır.

Klişe bir yazıyı (CVyi) yazmamak, yazmaktan bin kat daha iyidir ANCAK kendinize ve başvurduğunuz işe özel düzenlenmiş sizi anlatan kişisel bir açıklayıcı yazıyı CV’nizin içine eklemek de, yazmamaktan 1000 kat daha etkilidir.

Ön yazıyı ayrıca yazmak yerine CV’nin en üst kısmına “kişisel açıklama” olarak eklemek de günümüzde uygulanan etkili bir yöntem. CV’yi okuyan kişilerin zihninde saniyeler içinde sizin hakkınızda bir fikir oluştuğunu düşünürseniz, bu kişiselleştirilmiş ön açıklayıcı yazının ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. CV’nizin ön kısmına ekleyeceğiniz için, ortalama 50-60 kelimeyi veya 4-5 satırı geçmeyecek, sizi anlatan, sizin özellikle başvurduğunuz o işe uygun olduğunuzu gösteren, o işe özel spesifik, rakamsal veriler içeren, herşeyin ötesinde okuyucuyu devamını okumaya yönlendiren bir yazıdan bahsediyoruz. Dolayısı ile önerim, CV’nizin başına yazdığınız bu kişisel açıklama yazısını CV’nizi yazdıktan sonra da bütünsel olarak da gözden geçirmeniz. Bu yazı sonuçta bir mini-CV tadında olacak.

CV’lerin günümüzde ingilizce yazıldığı gerçeği ile 2 örnek üzerinden gidecek olursak, kulağa ve göze nasıl geldiklerini bu örnekler üzerinden yazacağım (CV sahibnin ismi Ali olsun diyelim)

1- Ali is a versatile, dynamic and forward thinking project manager who is interested in the opportunity in your esteemed company. He is a strong team player with true leadership skills and qualities and he is a true asset to any organization seeking a project manager. He is confident that he is capable of successfully fulfilling this position…

2- I am a qualified project manager with 12 years of experience in the GSM sector, 2 of which were spent overseas. I have personally managed 6 projects with budgets of more than $5 million, all of which were completed on time and within budget…

Birincisi ile ikinci arasında uzunluk açısından pek bir fark yok. Ama burada üzerinde durmak istediğim şey “klişelik, sıradanlık”. Birincisi ne kadar klişe ve standart ise ikincisi de o kadar kişiye ve pozisyona özel. (pozisyonların detaylarına göre daha da spesifik yapılabilir) Birinci açıklama hemen hemen her CV’de göreceğiniz cinsten o nedenle de elenmeye mahkum bir CV anlamına gelebilir. Bir CV başvurulan pozisyon için sil baştan yazıldığında dikkat çekici ve kayda değer olmakta. Birinci ‘kişisel açıklama’her ne kadar etkileyici kelimelerden oluşsa da bir o kadar da özelleşmeden uzak ve klişe durmakta. Buna karşın ikinci açıklama daha kısa dursa da iş için aranan nitelikleri göstermesi, rakamsal figür, kişinin kıdemini ve tecrübesini ifade eden zaman kullanımı, aldığı sorumluluğu ifade eden bütçesel boyutu göstermesi açısından çok daha etkili durmakta. Evet, ikinci açıklamanın, okuyucuya ‘evet bu CV’yi okumaya devam etmeliyim, tüm bunları nasıl yapmış, neler yapmış da projeleri zamanında ve bütçesi içinde tamamlamış merak ediyorum’ şeklinde düşündürebilen bir boyutu var.

Bir diğer özellik, ki benim özellikle önem verdiğim, bu tarz bir metinde “şahıs” kullanımı. Bir çok ön yazıda veya yukarıdaki gibi ‘kişisel açıkmala beyanında’ adaylar genelde üçüncü tekil şahsı kullanırlar. Sanki CV’yi yazan kişi değillermiş gibi. Kendi yazdığınız bir CV ise gerçekten, yani internetten kopyalanmamış ise, jenerik klişelerden birisi değil ise, kendi hikayenizde kendinizden ‘Ben’ diye birinci tekil şahıs kullanarak bahsetmekten daha doğal bir şey olamaz. Üçüncü tekil şahsı kullanmak, bana göre profesyonellik değil, malesef gereksiz etkileme teferruatı oluyor.

Özetlemek gerekirse, kişisel açıklama metninizi yazarken şu aşağıdakilere dikkat etmenizi tavsiye ediyorum;

  • Başvurduğunuz role özel oluşturulmuş olmasına, jenerik olmamasına özen gösterin
  • CV’nizin en üstünde yazacaksanız, 5-6 satır veya 50-60 kelimede özetleyin
  • Birinci tekil şahıs kullanın
  • Role uygun, spesifik, kuantitatif bilgiler içerecek şekilde yazın
  • Herşeyin ötesinde, yazdıklarınızın, okuyucunun sizi mülakata davet etmesini sağlayacak şekilde merak uyandıracak şekilde olmasına özen gösterin (en zor kısmı burası, destek isterseniz ben buradayım 🙂 – www.burakakalin.co.uk)

sevgiler

Burak

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

Burak Akalin Coaching sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et