Kaynak
HR Business Partner rolü aslında ne kadar kritik ve önemli bir pozisyon, öyle değil mi? Peki neden hala bir çok organizasyonda HR Business Partner olarak işe alınan çalışanlar, katma değersiz işler ile uğraşıyorlar? Bu işler neler?

Günümüzde bu görev yanlış konumladırılıyor da ondan. Bu işin tam anlamı ile yapıldığı yer belki de çok daha az. Dolayısı ile bu işi yapıyorum zannedip aslında adminlik veya destek işi yapan bir çok insan var, bazıları farkında bile değil, bazıları farkında ve bundan çok rahatsız.

Günümüzde İK, çalışan veri analizi ve iş stratejisini bileştirerek nasıl yorumlar, anlamlandırır ve aksiyon alırımı konuşurken, hem de bunu analitik otomasyonunu yaparken bazı HRBPler malesef hala power point ile yaptıkları organizasyon şemalarını güncellemekle meşgul, organizasyon kaç kişi rakamları eşleştirmeye çalışıyorlar. Hakikaten ne kadar gereksiz ve zaman kaybı. Ama bir o kadar da bu rolün yaşayabilmesi için gerekli. Neden? Önce rolün sade tanımını yapmam lazım.

İk iş ortağı rolü bana göre, ik servisi sağlanan fonksiyonun yani aslında tüm şitketin, para kazanmak için alınan faaliyet kararlarında, insan boyutu ile ilgili kararların alınmasına stratejik destek sağlamak. Bu mesela yeni bir ürün geliştirmek için kurulacak yeni bir departmanı baştan oluşturmak için yapılan organizasyon çalışması. Burada organizasyonel bir departman kurulmasınsöz konusu ama en önemlisi, orada nasıl kişiler çalışırksa bu yeni yapı başarılı olur, bunu gerçekleştirmek. İçerdeki çalışanlardan mı oluşacak yoksa know-how ve tecrübe dışarıdan mı gelecek, bu ekipteki kritik davranışlar ne olacak da başarılı olacaklar. Tüm bu kararları ve aksiyonları almak kimin işi? Tabiki İK İş Ortağı rolünün. İşte bu örnek ve buna benzerleri çerçevesinde bu rolün hakkı verilebilir. Tabi tüm bunları ve buna benzer işleri yapmak o kadar da basit değil. İşte burada rol bölünüyor ve zorlanıyor.

Stratejik partnerlik dediğimiz işleri yapmak için yanınızda çok iyi bir raporlama analiz etme takımının olması şart, bunu tabii HRBP yapabilir. Raporunu oluşturur ve ilerler. Ama bu o kadar da kolay değil. Eğer siz ik iş ortağından tüm datayı toplamasını, birleştirmesini ve sonra analiz edip aksiyon almasını beklerseniz bu durumda akan terin bir kısmı buhar olabilir. İk iş ortağı bir organizasyonel değişimi şema çizip, kutuları ordan oraya taşıyıp, pösteki sayar gibi 1000 lerce kişiyi saymak, duyuruyu 100 kere yazıp onay almak ile uğraşırken gerçekte yapması gereken değişimin neden olduğu,  bunun insanlara anlatılması, etkilerinin içselleştirilmesi çalışmalarına iştahı azalabilir. İk İş ortağı yukarıda bahsettiğim gibi, bence odağını müşterisine vermeli, onun hedefine ulaşabilmesi için ihtiyacı olan insan kaynağını her boyutta sağlamak için çalışmalı.

Yanlış anlaşılmamak için şunu da yazmak isterim, ik iş ortağının şema ile işi olmaz değil tabii, rakamları bilecek, servis sağladığı fonksiyonun insan varlığını verimli ve yüksek performanslı kılmak için tüm rakamlara, bütçeye hakim olacak. Ancak tüm bunları yapmak için başta da yazdığım gibi ik iş ortağına, karar alacak aksiyona geçmesini hızlandıracak raporlama ve karar sistemini sağlamak gerek. İk iş ortağı 2 türlü verimli çalışır yani gerçekte zamanının olması gereken kadarını stratejiye ayırabilir. İyi bir data raporlama sistemi ile veya self servis kanalları iş ortağına sağlayarak. Yani “ey ik iş ortağı, kendi sorunun cevabını kendin bul” sistemini kurarak. Birinci yöntemde ik raporlama ekibinizi oluşturmanız gerekir ki bu da pahalı bir yöntem olabilir. İkincisin de ise tüm insan verisini temiz olarak saklamak, ik iş ortaklarının kullanacağı şekide raporlamak ve anlamlandıracağı şekilde analiz etmek için gereken alt yapıyı sağlamak gerekir. Her iki durumda da ik iş ortağı rolünün içeriğini ister istemez upgrade yani terfi ettirmiş olursunuz.

Başa dönecek olursak, 1000’lerce lira, dolar, pound vererek stratejik katkı sağlaması için çalışan HRBP’ler ya amacına ulaşmak için gece gündüz deli gibi çalışıp admin işleri de yapıp, hedefine ulaşacaklar ve her zorlu işte sil baştan aynı hamaliyeyi baştan yapacaklar. Ya da bahsettiğim İK raporlama ve karar destek sistemini, raporlama ve admin desteğini ik iş ortaklarına sağlayıp onların gerçek rollerini yapmalarını sağlayacaksınız. Biri sistem diğeri insan gerektiren 2 çözüm. Karar sizin.

Sevgiler

Burak

www.burakakalin.co.uk

www.neredekalmistik.co

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: