İş arama, beğenilme, aranma, headhunt edilme her ne derseniz deyin iş değiştirme süreci gerçekten zorlu bir yol. Çok aranan bir yetenek de olsanız, işi siz arıyor da olsanız herzaman hazır ve iyi durumda olmanız gerekir. Kariyer yönetimi ve iş arama üzerine yaptığım çalışmalar olsun, danışanlarımın kariyer yönetimleri olsun şunu söyleyebilirim ki, tecrübenize ve kendisine güvendiğiniz başarılı bir kariyeriniz olsa da aslında işin arka planında işe alımcıların dikkat ettikleri değerlendirmeye aldıkları, sizlerin bilmediği o kadar çok konu var ki, bir bilseniz! Evet buz dağının altında neler var neler! Bu yazımda işe alımcı ve karar vericilerin mülakatları değerlendirken, tecrübelerinize ek olarak en çok nelere dikkat ettiklerinden bahsediyorum.
Sizin yeni posizyona uygun olup oladığınıza karar verecek işe alımı yapan kişiler, burada yazacağım detayları size vermek konusunda genellikle isteksiz davranırlar. Görüşmelerde herhangi bir aşamada olumsuz olduğunuzu öğrendiğinizde arayıp ne olduğunu sorduğunuzda yani feedback istediğinizde, size çok da detay vermeden standart bir cevap vereceklerdir. Siz de merak içinde kalacaksınız. Burada yazacaklarım aslında onların bildikleri ama size söylemediklerini içeriyor. Ya da diğer bir söyleyişle, İşe alımcıların size söylemek istemediği ama muhakkak dikkate aldıkları önemli konulardan bahsedeceğim. Tabii burada yazanlar herhangi bir iş ilanında veya size gelen headhunter mailinde yazmaz, o nedenle kimselere söylemeyin!
1. Zamanlama
Eğer iş arıyorsanız, ve bir işe alımcı sizinle irtibata geçtiyse, biran önce cevap vermeye çalışın. Emin olun aynı işe alımcı sadece sizinle iletişim kurmaya çalışmıyor, sizden başkaları da var. İşe alımcının ilk mesajına ne kadar hızlı cevap dönerseniz o kadar iyi
2. Araştırma
Görüşmeye gitmeden şirket ve pozisyon ile ilgili muhakkak araştırma yapmış olun. Bunu yapmak sizin en fazla 30 dakikanızı alır ama mülakatta size kazandıracakları ve etkisi çok büyük olur. Bu aynı zamanda sizin şirketle ilgili ne kadar istekli ve tutkulu olabileceğinizi de ortaya koymanız için bir fırsat. Mülakat yapacağını şirketin web sayfası aslında size bir çok konuda ipucu ve mülakatta kullanabileceğiniz güzel veriler verecektir. Bunu değerlendirmek sizi diğer adaylara karşı, emin olun bir kaç adım öne çıkartacaktır.
3. Görüştüğünüz rol için ne kadar istekli olduğunuzu özgün bir şekilde dile getirin
Görüştüğünüz rol için ne kadar istekli olduğunuzu özgün bir şekilde dile getirin. İşe alımcıya iş istediğinizi değil, o işi istediğinizi gösterin. Başvurduğunuz işin sizin kişisel hedefleriniz ve kariyeriniz için ne kadar önemli olduğunun altını çizin. Tabii mülakatta, bunları özgün ve istekli olarak gösterin.
4. Teklif
Teklif konusu sizin için bilinmez bir alan olabilir. Başvuru yaptığınız şirketin ücret yapısını, o şirketin ücretlendirme uzmanı kadar bilmeniz imkansız. Ücret konusunda biraz da olsa dinamikleri anlamakta fayda var. Bunun için bu konuda tecrübeli bir kaç arkadaşınızdan bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgiler sizin ücret paketi ile ilgili anlamsız taleplerde bulunmanızı engelleyecektir! İşverenler bazen ufak pazarlıklara açık olabilirler ama kurumsal şirketler genellikle pazarlığa açık olmuyorlar. Genellikle dememin nedeni, politikaları bu yönde oluyor ancak bazen de olsa aday bulmakta çok zorlandıkları rollerde esneyebiliyorlar. Yine de bu konuyu görüşmelerde konuşmak en doğrusu. Kırmızı çizgilerinizi belirtmeniz de fayda var, size sorulmasa da bu konuya hassasiyetle yaklaşıp dile getirebilirsiniz. Teklifi aldıktan sonra artık çok geç oluyor. Pazarlık etmek karşı tarafa şu mesajı veriyor; sizin için yapacağınız rolden ziyade asıl odak ve motivasyon noktası maddi sebepler. Bu durum, role daha çok istekli ve maaş paketinden çok rolü ve şirketi önceliklendirmiş olan diğer aday ile karşılaştırıldığınızda, sizi 2.plana atabilir.
5. Kaliteli soru sorun!
İşverene veya işe alımcıya soru sormak son derece önemli. Bu konuda meraklı olmak iyidir. Başvurduğunuz şirket ve pozisyon ile ilgili internetten araştırma yapabilirsiniz diye belirtmiştim 2.maddede. Sorularınızı dikkatle hazırlayın. Eee mülakat hazırlanmak ister, hem kendiniz ile ilgili hazırlanma hem de pozisyon ve şirket ile ilgili. Kaliteli sorular merak ettiğiniz zaman ortaya çıkar. Unutmayın işe alımcı sizin şrket için uygun olup olmadığınızı anlamak için soru sorarken, siz de pozisyon ve işin size uygun olup olmadığını anlamak için soru sorarsınız. Zaman sınırlı, başka zamanınız yok.
6. Kendinize güvenin ama “ukala” görünmeyin.
Kendine güvenmek bir mülakatta çok önemlidir, evet. Kendine güvenmek ile başvurduğunuz rolün dinamiklerini, gerçeklerini işe alımcıdan daha iyi bilmek arasında ince bir çizgi vardır. İşe alımcının, işi ve şirketi sizden daha iyi bildiğini kabul edin ve öyle olsa da herşeyi bildiğinizi iddia etmemeye çalışın. Kendi performansınızı göstermek önemli tammam, abartmadan ama. Mülakatta performansınızı, role ve şirkete katacaklarınızla ilişkilendirerek anlatın, bu rol için en iyi aday olduğuna bırakın onlar karar versin.
7. Kitap gibi konuşmak
Emin olun bir işe alımcı sizin ne kadar gerçekçi, ne kadar kitaptan konuştuğunuzu çok iyi anlar. İşinize uygun moda terimleri çok kullanmak, daha çok okuyucu olduğunuzu gösterir uygulayıcı değil. Bunun yerine, inovatif fikirkeri nasıl hayata geçirdiğinizi anlatın. Özetle kitap dilinde konuşmak, sorulan sorulara kitaptan cevap vermek sizi etkisiz bir aday yapar. İşe alımcının asıl ilgilendiği, iş yaşamınızdan örnekler, hayata geçirdiğiniz projelerdir.
8. Kariyer hikayenize ve CV’nize çok iyi hakim olun
CV’nizi, ve kariyer hikayenizi avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor. Hangi şirkette, hangi pozisyonda ne yapmıştınız, başarılarılarınız neydi, sene kaçtı…her neyse. Sorulan soruları yanıtlarken, kem küm edip, sık sık CV’ye bakmak, işe alımcının CV’nizdeki tecrübelerinizi abarttığınızı, süslediğiniz ve gerçekçi olmayan birşeyler var şeklinde düşünmesine neden olacaktır. CV’nizi defalarca çalışın, hatta mülakata gitmeden önce deneme mülakatı yapın.
9. Bıraktığınız etki neydi?
İşe alımcı size soruduğu soruların cevabını dinlerken, yaptığınız işin önemini anlamaya çalışacak. Bıraktığınız etki ne oldu? orgranizasyona ne fayda sağladınız? Büyük bir planın bir parçasını da yapsanız katkınız ne oldu? Gelir mi yarattınız? Tasarruf mu sağladınız? Ekibi motive mi ettiniz? Tecrübelerinizi örneklerle anlatırken sadece baktım, araştırdım, yaptım oldu şeklinde değil de işe alımcının kafasındaki bu sorular da sorulmuşcasına anlatın hikayenizi. Kendinizden daha büyük düşünün, sadece çalıştığınız rolün kutusu içine sıkışıp cevaplamayın tecrübeleriniz ile ilgili sorulan soruları. Sorular size basitçe sorulsa da aslında alınmak istenen cevap daha detaylı ve derindedir. Yoksa herkes işini yaparken bir şekilde yapıyor değil mi?
10. Son olarak tutarlı olun
Görüşmede yapacağınız tüm sözlü ve sözlü olmayan bedensel iletişim işe alım süreci boyunca detaylı olarak incelenecektir. Ve sizin irtivata geçtiğiniz her bir kişi, sizinle ilgili nihayi karar verme sürecinde yorumlarını söyleyecektir. Bu nedenle, görüşme trafiğiniz boyunca yaptığınız ve söylediğiniz herşey tutarlı ve bütünsel olsun.
Bu 10 alan, hem işe alım yapan çalışma arkadaşlarımdan hem de işe alım yapan yöneticilerden duyduğum, mülakat sonrası değerlendirme seanslarında konuştuğumuz konuların bir özeti, en çok dikkat çeken kısımlar. Umarım sizin görüşme sürecinizde faydalı olur.
Sevgiler,
Burak Akalin
Yönetici ve Lider Koçu | Kariyer Koçu | www.burakakalin.co.uk | burakakalin@burakakalin.co.uk | Facebook/Burak Akalin
#ikblogger