Evet arkadaşlar, bu benim zamanımda belki mezun olan öğrencilerin düşündüğü birşey olabilir ama bu zamanda hakikaten de değil. Staj yapmak sadece bir şirkete gidip orada bilmediğiniz birşeyleri öğrenmek değil, aynı zamanda, yeni şeyleri öğrenirken de bunları kullanarak karşı tarafa değer katabilmek, yoksa sadece öğrendiğiniz ile kalır, staj zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirmiş olursunuz, mükemmel bir şekilde değil.
CV Geliştirme ve Mülakat Deneyimi Danışmanlığı yapmaya başladıktan sonra insanlar bana sormaya, yazmaya başladı. İhtiyaç olacağını düşündüğüm için gözlemlediklerimden edindiğim bilgileri herkesin faydasına derlediğim. Başlıktan da anlayacağınız üzere, “yeni mezun oluyorum, CV’me neyi nasıl yazacağım?” sorusuna cevap olabilecek tavsiyelerimi bu yazımda okuyabilirsiniz. Unutmadan söyleyeyim,
Ne yapılması gerektiğini yazdım, nasıl pratik edilir onu anlatmam lazım
İncelediğim yeni mezun, stajyer, yeni çalışma hayatına atılan kişilerin CV’lerinde gözüme ençok çarpan detaylar ve bunlara yönelik tavsiyelerimi özetledim bu yazıda. Okulda edindiğiniz hayat becerilerinin iş alanındaki beceriler ile nasıl örtüşeceğini gördüğünüzde şaşıracaksınız!
Contact information : iyi bir linkedin profiliniz varsa buraya ekleyebilirsiniz, çarpıcı olacaktır.
Objective : girmek istediğiniz fonksiyon ve pozisyon için önemli olduğunu düşündüğünüz kelimeler ve ifadeler kullanılabilir. Aktif fiiller kullanmak önemli.
Education : Şuanda okuduğunuz okul ve bölüm ile başlayıp, tahmini ne zaman mezun olacağınızı yazmalısınız buraya. Okulda konsantre olduğunuz alanlar varsa burada belirtebilirsiniz, bu etkili olacaktır.
Coursework : Education dan sonra coursework diye bir alan, okulda aldığınız- internship yapacağınız şirket,bölüm, pozisyon ile ilişkili olduğunu düşündüğünüz- dersler, workshoplar, bitirme projeleri varsa, burada belirtmek kritik. Unutmayın ki projeler genellikle saha tecrübesi ile beraber gelir, sadece teorik ders değildir, bu da size aslında iyi bir altyapı oluşturur.
Skills : Firmaya önceden, yani summary kısmına yazarak, sahip olduğunuz beceriler hakkında bilgi vermek bence çok önemli, bu CV’nin göze çarpmasını sağlayacaktır. Bu alanda cümlelere mümkün olduğunca aktif fiiller ile başlamak etkili. Okulda edindiğiniz hayat becerilerinin iş alanındaki beceriler ile nasıl örtüşeceğini gördüğünüzde şaşıracaksınız. Becerilerin yanında, kişisel özelliklerinizi de burada özetlemek gerekir. Bu bölüm yaratıcılık isteyen bir alan.
Relevant Experience : ben daha başlamadım diye düşünmeyin sakın Sertifikalar ile başlayabilirsiniz, net ve sade olmak gerekli burada. Her bir sertifikayı, iş ile ilişkilendirebileceğiniz, master ettiğiniz önemli becerileri yazabilirsiniz bu alana. İş ile ilişkili interest alanlarınızı burada belirtmenizi tavsiye ederim, eğer yoksa gereksiz hobi yazmak anlamsız olabilir. Eğer karşınızdaki uzman sertifikanın açıklamasından bir şey anlamaz ise bunu biraz açıklamakta fayda var ve en önemlisi o sertifikayyı bir iş, proje yaparak kullanmak çok çok önemli yazmama gerek yok sanırım”Habitat Kongresine Katılım Sertifikası” mesela ; nedir bu, ne habitatı, burada ne yaptınız, uluslararası bir kongre mi bu? Liderlik yaptığınız veya yönettiğiniz klüp, workshop,etkinlik varsa burada muhakkak belirtiniz.
Proffessional Experience: Yaptığınız işlerin, projelerin, stajların sonuçlarının yazıldığı yer burası. Burada öğrendim demekten başka aksiyon içeren aktif fiiller kullanılması çok etkili, zaten stajda birşeyler öğrendiğinizi cümle alem biliyor, işe alımcı da. Neler yarattığınız?, nasıl yardımcı olduğunuz?, ekip çalışmasında nelerin üstesinden geldiğiniz?, nasıl organizasyona yardımcı oldunuz?, nasıl sunumlar hazırladığınız? bunları bilmiyorlar ama, bunları yazabilirsiniz. “Bunlar ne ki, zaten yaptığım şeyler”diyebilirsiniz, ben de ozaman, “E iş hayatında da bunlar var zaten (takım çalışması, sunum yapmak, liderlik etmek, oldurmak, bir işi hızlı ve sade bitirmek) diyeceğim.
Honours and activities: son olarak da bu alan da çok önemli, okuldaki aktivite yoğunluğunuz, enerjinizi gösterecek ve sadece derslerinizin değil diğer işlerin de üstesinden nasıl geldiğinizi anlatmanızı sağlayacak bu alan. Bu beceri iş hayatında en basit rolden en karmaşık role kadar çok önemli. Sadece verileni mi yapar yoksa kendisi de üzerine yeni işler ekler mi? Böyle çalışanlara her yerde gerek var.
Sonuncu belki de en önemli tavsiyem: Yazdığınız CV’nizin, baştan sona kadar birbiri ile tutarlı ve bütünsel olmasına, sade olmasına özen gösterin lütfen. Mesela, objective kısmında yazdığınız amacınız ile tecrübeleriniz, öne çıkardığınız dersler, projeler, ilgi alanlarınız hep bir ilişki ve uyum için de olmalı ki, hikayeniz okunsun, ilgi çeksin.
E işte CV’nize yazacağınız bir çok şey varmış, değil mi? Güzel mülakatlar ve değerlendirme merkezleri dilerim, allah zihin açıklığı versin (annemin sözü)
Not : artık neredeyse tüm cv’ler ingilizce olduğu için başlıkları ingilizce belirttim.