Çalışırken üstesinden geldiğimiz bir çok iş var. Bunlara tamamladığımız, bitirdiğimiz, başardığımız işler de diyebiliriz. Yıllar geçtikçe bunların zorluk dereceleri daha da artar ancak biz nedense bunları CV’mize yazmak yerine CV’mizi geçmişte yaptığımız rollerin sıkıcı ayrıntıları ve sorumlulukları ile doldururuz. Sorumlu olduklarımızı yazmayı çok severiz çünkü ne kadar çok sorumluluk o kadar büyük bir iş demektir bizim için. Görev tanımımızda 0lan maddeleri yazarız da yazarız. “2 sayfa, 3 sayfa yetmez 4 sayfa olsun, aldığım eğitimleri de ilgili ilgisiz yazayım daha fazla görünsün” ki CV’yi okuyan kişi etkilensin ve “bu kişi ne kadar da başarılı, mülakata davet edelim hemen” desin.
Evet, CV sahibi olarak aklımıza gelen ilk şey “başarılı” görünmek, belki çalıştığım şirkette başarılı olduğum bana hissettirilmiyor, uzun zamandır beklediğim terfiyi alamadım ve kızgınım, bu nedenle iş arıyorum.
Tuzağa dikkat edin lütfen, tuzak işte tam da burada ağlarını örüyor, istemeden de CV’mizi kendimizi çok başarılı göstermek için dolduruyoruz, boğuyoruz, işe alım uzmanının okuma yorumlama sınırlarını zorlayarak, başvurduğumuz pozisyonla ilgili ilgisiz, görev aldığımız tüm rollerdeki sorumluluklarımızı en ince detaylarına kadar yazıyoruz. Tamam CV oldu 4 sayfa artık “daha ne yapayım?”, “beni de mülakata çağırmayacaklarsa ben ne yapabilirim?” psikolojisini herkes iyi bilir sanırım.
“Başarı” kilit kelime bizim için ve bizi harekete geçiren de tam bu. Ama ne harekete geçirme, bir de çalıştığımız iş yerinde “değerimiz” bilinmiyorsa “başarılarımız” “çabalarımız” yani kısaca “üstesinden geldiklerimiz” görünmüyorsa işten ayrılma hareketleri başlıyor, gelsin “kurban psikolojisi”. Veya, uzun zamandır iş arıyoruz, işsiziz ve bir an önce istediğimiz işe girmek istiyoruz, bu durumda da aynı düşünce mekanizması işliyor. Uzun bir CV çıkıyor ortaya, içeriği sorumluluklarla, yapmakla sorumlu olduğumuz işlerle dolu. Belki çocukluğumuzdan itibaren duyduklarımız da ekleniyor buna. “benim oğlum, kızım X şirketinde bilmem ne pozisyonunda çalışıyor, sorumlulukları çok büyük” Mesaj genelde işin içeriği, büyüklüğü, önemi, hatta şirketin ismi cismi bunlar hep önemli oluyor. E bu durumda CV’nin de bu kadar büyük, sorumluluklarla dolu olması gayet normal değil mi? tabiki bu bir yanılgı ve tuzak.
“Başarılı” duygusu, “başarılı olma” ve bunu “karşıya gösterme” arzusu yazdığım gibi bir de iş yerinde böyle hissettirilmeme algısı ile birleştiğinde CV’nin uzunluğu daha da artabiliyor.
Peki bu tuzaktan nasıl kurtuluruz? Sorumluluk odaklı bir CV yerine “başarı” odaklı bir CV yazarak anlatmak istediğimiz o “ben başarılıyım ve bu işte de başarılı olabilirim” mesajını kağıt üzerinde göstererek bu tuzaktan kurtulmak mümkün. Bu cevabı yazmak çok basit ama yapmak için CV’nizi baştan tasarlamak ve çalışmak gerekir. Buna da çok az kişi gerçek anlamda yapabiliyor çünkü zaman alıcı ve uğraştırıcı bir iş bu.
Madem “başarı” herkesin odağı, yani işe alımcı da aslında bu kişi “başarılı mı?” sorusuna cevap arıyor CV´ye baktığında.
Şimdi sorumuz şu oluyor bu durumda “Ben başvurduğum işi yapabilirim ve başarılı olabilirim” bunu nasıl anlatabilirsin CV’nde?
Çalıştığım işlerdeki sorumlulukları yerine getirirken nelerin üstesinden geldim? Bu soruyu kendinize sorup cevaplarsanız ve cevaplarınızı başvurduğunuz işin nitelikleri ile çakışacak ve içinde başarılarınızı rakamların da olduğu şekilde ifade ederek CV’nize aktarırsanız o zaman bunu başarmış olursunuz. Böyle hazırlanmış olan, özellikle başvurulan pozisyona göre yeniden tasarlanmış olan bir CV’nin mülakat daveti almaması neredeyse imkansız. Tabii işi yapabilmeniz için gereken diğer nitelikleri yerine getirdiğinizi varsayıyorum.
Sorumluluk odaklı CV yazmaktan başarılı odaklı CV yazmak nasıl olacak bir kaç örnek vereceğim. Bu arada rakamlar vermeniz şu anlamda etkili olacaktır, rakam üstesinden gelinen işi karşı tarafa anlamlandırması ve değerlendirmesi için bir dayanak noktası aslında. Siz rakamlara dayalı bir CV yazdığınızda bu CV karşınızdaki kişilerle daha rahat konuşur. Örnekler de buna dikkat ediniz lütfen.
- “Batı Marmara Bölgesinin tüm satışlarının uçtan uca yönetiminden ve satış bütçesinden sorumlu olmak” yazmak yerine “B.Marmara Bölgesinin satışlarını göreve geldiğim 6.ay sonunda %X arttırdım. Bunu bütçeyi %Y tasarruf ederek ve ekibi %Z küçülterek gerçekleştirdim.
- “Çalışan memnuniyeti anketi sonuçlarına göre gerekli projeleri gerçekleştirmek” yazmak yerine “2015 çalışan memnuniyeti anketi sonuçlarına göre ortaya çıkan X sürecinde bir iyileştirme projesi başlattım, proje yöneticisi olarak gerçekleştirdiğim çalıştaylar sonucunda X konusunda iyileştirme yaparak Z kadar zaman tasarrufu gerçekleştirdim”
- “A Projesini tamamlamak” yerine “A projesini planlanan zamandan, X kadar hafta erken tamamladım”
- “Pazarlama kampanyalarının hayata geçirilmesi” yerine “X kadar ürünün pazarlama kampanyalarını gerçekleştirmek”
- “İşe alım yapmak, açık pozisyonları kapatmak” yerine “X kadar zamanda, açık olan Y kadar pozisyonu, hedeflenen A kadar zamanda tamamladım”
Yukarıdaki açıklamalar tamamen örnek olup, işten işe tanımları ve çeşitleri değişebilir.
Siz işe alım uzmanı olsanız, yukarıdaki örneklerdeki hangi cümleleri yazan CV’yi seçerdiniz?
“X aktivitesinden sorumluyum” şeklinde yazmak işe alımcının algısında o aktiviteyi başarı ile yaptığımız anlamına gelmesi için o aktivite hakkında nasıl yönettiğimizi, iyileştirdiğimizi, yeni bir metod ile değiştirdiğimizi, dönüştürdüğümüzü, başkalarına nasıl yardımcı olduğumuzu yazmak ve bunları başarının anlaşılabilmesi için mümkünse rakamlarla ifade etmek CVnize yapacağınız en doğru yatırım olacaktır.
CV geliştirme konusunda detaylı bilgi isterseniz www.burakakalin.co.uk web sitemi incelemenizi öneririm.
sevgiler
Burak