Yazılarım için bazen çok güzel geribildirimler alıyorum bunun için çok teşekkürler, insanın daha da yazası geliyor bu geri dönüşleri aldıkça. Son olarak yazılarımı okuyan bir arkadaşım
“çok sık işten ayrılan bir kişi bunu mülakatta nasıl anlatır? çok inandırıcı bir hikayesi olsa da yani her işten ayrılma sorusuna tam ve eksiksiz cevap verse de işe alımcılar bunun kurgu olduğuna inanabilir ve kişiyi seçmezler” gibi bir yorum yaptı. Bu yorum çok yerinde aslında ve cevap verebilmem için önce “o çok sık iş değiştirmiş olan kişi” ile konuşmayı tercih derim çünkü,

herkesin bir hikayesi vardır ve her kariyerin de bir hikayesi vardır.

Cevabımı samimi olarak vereceğim için o kişinin yerine kendimi koyuyorum, mesela bana sordular,

“Burak bey, çok sık iş değiştirmişsiniz, son 1,5 yılda 3 iş, bunun spesifik bir açıklaması var mı, merak ettim?”

Merak etmesen şaşardım. Evet gel de cevapla şimdi hadi, yazması kolaydı 🙂 Benim bu tarz zorlayıcı durumlarda bir tek kılavuzum var;

ne olursa olsun her zaman doğruları söylemek

Eğer ben işten çıkartıldıysam ki bunu En zorlayıcı mülakat sorusu nedir? Neden? Nasıl cevaplanır? isimli yazımda da açıklamıştım, aynı şekilde anlatmaya çalışacağım. Herhalde her işten de ben çıkartılmıyorumdur, eğer öyle ise bunu kişiden özellikle dinlemek isterim ama çok zor bir durum bu, kişinin kendisine dönüp bakması gerekir. “Son 1,5 yılda 3 iş ve her işten ben çıkartıldım”, ben bununla hiç karşılaşmadım bugüne kadar, bu nedenle kurgusal bir açıklama yapmam da imkansız buna.

Diyelim ki, bir işimden 6 aylık kısa süreli proje yaptım ve ayrıldım. Bunu açıklamak zor değil. Muhakkak bu projede neleri ve nasıl başardığımı anlatırım, bu iyi bir fırsat. Proje tabanlı bir işe başvuracaksanız güzel bir örnek. Proje de becerilerimi nasıl kullandım ve beceri setim nasıl genişledi bunu anlatırım.

Belki bir işimden müdürüm ile anlaşamadığım için hemen ayrıldım, genellikle bununla karşılaşıyorum. Bu anlatması zor bir durum ve işe alımcı muhakkak didikleyecektir – yani merak edip soracak ve vereceğiniz cevabı çok dikkatli dinleyerek gerekirse yeni sorular soracak. Bunun bu işe ait izole bir deneyim olduğunu unutmadan, müdürü veya şirketi suçlamadan hem şirketin hem de benim yanlış bir seçim yaptığımızı özetleyerek anlatırım, her insan hata yapabilir, doğrusu hatayı hata ile örtmemek, yalan söylememek gerekir.

Zaten ya sizi çıkartmışlardır, ya da siz ayrılmışsınızdır, başka yolu yok, 6 ayda neden ayrılır insan? Ya iyi bir iş fırsatı daha buldum ve hayır diyemedim, ya şirket vaat ettiklerini gerçekleştirmedi, ya da müdürüm ile anlaşamayacağımı anladım, şirket kültürüne adapte olamadım sıkıntıya girmemek için ayrılıyorum. Hem de işten ayrılmadan yeni bir iş görüşmesi yapıyorum. Bu iyi bir fırsat, kaçarak ayrılmak istediğim imajı vermemeye çalışırım, bu itici olacaktır. Bunu açıklarken öğrenimlerden de bahsetmek önemli. Zeytinyağı gibi yukarı çıkmanın faydası yok, hem o şirket beni seçerek hem de ben o şirketi seçerek hata yapmış olabiliriz. Yani 2 tarafta da bir öğrenim var. Ne olursa olsun içinde olması zor bir durum. Her bir iş değişikliğinin bana kattıklarına odaklanırım ki bu stratejik olarak en doğru yöntem olacaktır yaşadıklarımı anlatmak için.

Siz siz olun hele ki kısa süreli ayrılık yaşıyorsanız hiç bir şekilde olumsuz bir imaj bırakmayın geriye, hiç bir zaman. Mümkünse elinizdeki tüm eforunuzu ayrılma anınıza odaklayın ve iyi bir tat bırakmak için çok çalışın. Güzel bir iş devri yapın.

Yoksa her anlaşamadığım müdür ile çalışamayacak algısı yaratırım ki bu da olumsuz bir sonuç getirecek. Burada hakikaten iş yapışımı engelleyici bir etki, bariyer var mı ortamda ona odaklanırım. Neye katlanamıyorum? Nasıl bir durum ortaya çıktı ki ayrılıyorum hem de 6 ayda? bu soruların cevapları gerçekçi ve samimi olacaktır. Tabii bunu katlanamıyorum, dayanamıyorum şeklinde açıklamam. Stratejim, şirketi kötülemeden, kurban psikolojisine girmeden, net, tutarlı bir şekilde şirkette olan ve benim önceden göremediğim çalışma kültürü şartlarına bağlarım konuyu, tabii gerçekten böyle ise. Ayrılmama neden olan sebepler ile ilgili önceki çalıştığım şirketlerde nasıl başarılı olduğumu anlatırım. Her ne cevap vereceksem bunun sadece bu ile özgü olduğu algısını yaratmaya çalışırım. İş değişikliklerimden birisi veya bir kaçında beceri setimde bir genişleme ve terfi durumu varsa bunu kesinlikle dile getiririm ki bu büyük bir avantaj oluşturacak. Kariyerimdeki genel çalışma süresi motifinin kısa süreli olmadığını söyleyerek, çalışmak istediğim bu şirkete neler katacağımı, çalışma isteğimi tutkulu bir şekilde yerine getirebileceğim mantıklı sözler vererek anlatırım.

Yukarı da yazdığım gibi her kariyerin hikayesi ayrı ve bir yönlendirme vermeden önce dinlemem gerekir, yoksa bu cevaplarım tamamen farazidir.

Danışanlarıma tavsiyem ne olursa olsun bir işe girmişseniz en az 1 sene çalışın ki performansınız, şirket kültürüne uyumunuz ortaya çıksın ve bir karar alacaksanız en azından bazı konulardan emin olun, “neden 6,7,8 ayda ayrıldınız”sorusunu da cevaplarken karnınız ağrımasın.

Eğer 1 yıldan az ise çalışma sürem, önceden de yazdığım gibi, hakiki ve otantik cevap vermek her zaman kazandırır. Bu konuda bireylere durumlarına özel mülakat stratejisi konusunda danışmanlık verdiğimi de eklemek isterim.

Dürüst ve samimi açıklanan her cevap herkese inandırıcı gelir, yalancının mumu ikinci mülakata kadar yanar. Doğru söze herkes inanır ki öyle de oluyor pratikte.

Meraklı bir işe alımcı, sorduğu sorularla illaki hikayenin bir tarafından gerçek mi, değil mi anlayabilir. Merak da zaten işe alımcıların en önemli meziyetidir.
sevgiler
Burak

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: