Hepimiz iyi anlatılan bir hikayeyi dinlemeyi severiz. İnsan, çocukluğundan itibaren hikayeleri sever, dinlemek ister, anlatılmasını ister. İçlerinde barındırdıkları hikayeler ve kendimizle eşleştirdiğimiz kahramanları sayesinde, filmleri de seyrederken kendi dünyamızdan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşırız. Carl Gustav Jung’a göre her insan ruhunda bir kahraman arketipi (bilinç altında yatan davranış şekilleri) barındırdığı için bizler hikaye dinlemeyi ve seyretmeyi çok severiz.

İyi bir hikayeyi can kulağı ile dinleriz. Peki neden?
@burakakalincoaching

Şu şekilde anlatayım: Kendinizi film seyrederken hiç Luke Skywalker, Kral Odysseus, Princes Leia, Mulan, Clarice Starling, Katniss Everdeen, Ellen Ripley, Frodo, Tony Stark ya da beğendiğiniz bir karakterin, kahramanın yerinde hayal ederken buldunuz mu? Yaklaşık 2 saatlik bir zaman diliminde filmlerde de hikayeler vardır, bize ilham verecek şekilde anlatılırlar. Filmlerdeki hikayelere daha yakından baktığınızda, hikayelerin belirgin bir örgüsü olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

1949’da Amerikalı akademisyen, mitolojist ve yazar Joseph Campbell, yeryüzünde uzun yıllarca var olan, farklı kültürlerdeki anlatılmış hikaye ve mitleri incelemesi neticesinde ortaya çıkardığı ve Kahramanın Sonsuz Yolculuğu ismi ile kitaplaştırdığı eserinde bu örgüyü keşfettiği yolculuğu anlatıyor. Bu bana çok heyecan verici geliyor. Heyecanlı olmasının nedeni bu örgüyü aslında kendi hayatımızda da her an yaşıyor olmamız yani bu örgünün bizim hayatımız ile benzer aşamalara sahip olması ancak bunu farketmiyor olabiliriz. Bu yazıyı yazma motivasyonum da bunu takipçilerimin de fark etmesini sağlamak

Hayatlarımızın bir hikayesi var ve hepimiz kendi hayatlarımızın kahramanıyız, ve hayatlarımız döngüsel bir kahramanın yolculuğu şablonuna sahip, tıpkı Joseph Campbell’ın keşfettiği gibi. Nasıl bir şablon bu biraz daha detay vereyim:

  • Hepimiz hayatımızın içerisinde olağan akıştayız.
  • Hayatımızda bazen birşeyler olur, içsel veya dışsal birşeyler bizi bir maceraya davet eder gibi bu olağan akışı, dengeyi, statükomuzu değiştirir veya bozar. Düzenimiz ve rahatımız strese girmiştir. Bu bir hastalık olabilir, bizi bekleyen zorlu bir görev, işyerinde yaşadığımız bir zorluk, ilişkilerimizde yaşadığımız etkili bir değişiklik veya hayatlarımızdaki bir başka değişim olabilir.
  • İlk başta bu değişime direniriz, belki farkında olmadan. Bu değişimi veya getireceği potansiyel sonuçları istemeyiz. Çünkü dengemiz bozulacaktır, konfor alanımızın dışına çıkmak zorunda kalacağızdır. Konfor alanımızı terk edecek cesareti bulamaz ve bu değişim için kendimizi yeterli görmeyiz.
  • Cesaretimizi toplayamaz, korkularımızın esiri olursak bu değişim yolculuğuna konfor alanımızın dışına çıkmamayı tercih edebiliriz bu durumda zorluklarla yüzleşmeyen ve yüzleşmekten korkan kişi olarak kalırız ve kahraman olamayız
  • Diğer taraftan, cesaretimizi toplayıp konfor alanının dışına çıkmayı seçebiliriz. Bizimle bu yolculukta beraber olan bir kişiden, yakın bir arkadaşımızdan, bir akıl hocasından, bir koçtan veya mentörden yardım ve destek alırız ve bu değişim yolculuğuna çıkarız.
  • Değişimde işler gerçekten de çok zorlayıcıdır. Zorlanırız. Korkularımız ile yüzleşiriz. Kendimizi daha yakından tanırız.
  • Zorlanmanın, hataların, tekrar tekrar denemelerin sonucunda yani deneyim kazanarak, yeni özellikler ve beceriler kazanarak, daha güçlü ve dönüşmüş bir kişi olarak hayatımıza devam ederiz
  • Artık yeni bir akış yaratmışızdır, konfor alanımızı yırtıp genişletmişizdir, yeni bir statükomuz olmuştur. Ne zamana kadar? Hayatımızın olağan akışı yeniden değişene kadar.

Hayatınızı bir film gibi, hikaye gibi düşünmenizi istiyorum. Sadece geçmiş hikayeleri değil gelecek hikayelerinizi de bu örgü ile hayal edebilirsiniz, sizi neyin beklediğini görebilirsiniz. Çünkü bu bir nevi bir harita. Kahramanın yolculuğunun haritası. Bu sizin hayatınızın haritası. Artık sırada ne var bulabilirsiniz.

Hayatınız bir film olsa, hayatınız için yaratacağınız hikaye ne olurdu? Anlatmak istediğiniz hikaye ne olurdu? Bir düşünün!

Sevgiler @burakakalincoaching

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

%d