Hem bir İK’cı hem de bir İşe Alım Profesyoneli olarak CV’nizin İK tarafında veya işe alım yapan yönetici gözünde, karşıdan nasıl göründüğünü bilmek ve buna göre hazırlanmak bazıları için çok iyi gelebilir. Bunu düşünerek bu yazıyı hazırlamak istedim. Şu bir gerçek ki GÜÇLÜ bir CV herzaman ilgi çeker ve size mülakat davetiyesi çıkartabilir. Bu konuda daha önce yazdığım yazılardan birisini buradan okumanızı tavsiye ederim.

Başvurduğunuz işi istediğiniz kadar rahat yapıyor olun veya yapacak öğrenecek tüm becerilere ve istekliliğe sahip olun, yine de VASAT bir CV sahip olduğunuz becerileri ve içinizdeki bu istekliliği enerjiyi karşı tarafa geçiremez ve bu nedenle MÜLAKAT DAVETİ ALMIYOR OLABİLİRSİNİZ.

Başvurduğunuz o İŞİ YAPABİLECEĞİNİZİ KANITLAMAK için CV’nizin GÜÇLÜ ve FARKLI olması ŞART.

GÜÇLÜ bir CV ile FARK YARATMAK için şu 4 özelliğe MUHAKKAK dikkat edin derim:

  1. İŞE GÖRE CV. CV’niz muhakkak başvurmak istediğiniz işlere göre yeniden düzenlenmiş olmalı. Peki bu ne demek? Kalabalıkta fark edilebilmek için CV’nizin tam da başvurduğunuz işe uygun olduğunu göstermeniz gerekir. Yoksa diğerleri gibi, jenerik yazdığınız bir CV ile başvurduğunuzda CV’nizin diğerleri gibi elenmesi çok kolay. İş ilanına göre gerekli olan becerileri ve tecrübeleri ayıklamanız ve CV’nizi bu bilgileri önplanda gösterecek şekilde yeniden yazmanız gerekir. Bunu yaparken tabii gerçek kariyer hikayenizden uzaklaşmamanız da lazım.
  2. GÜÇLÜ BİR PROFİL GİRİŞ BÖLÜMÜ. CV’nizin en can alıcı yeri birinci sayfanın en üst kısmı. Bu bölüm tahmin edersiniz ki ilk göze çarpan ve ilk okunan kısım. En önem verdiğiniz özellikleriniz, işe uygun olanları tabii, en can alıcı becerilerinizin ve tecrübelerinizin özeti burada olmalı. Ve tabii birinci maddede yazdığım gibi, VİTRİN yani giriş bölümünüz, İŞVERENİN aradığı özelliklerin sizde olduğunu MUHAKKAK GÖSTERMELİ. İşe alım uzmanlarının zamanı çok kısıtlı, bir uzman bir CV’ye sizce kaç saniye bakıyor. 60 Saniye değil, 50’de değil, çok daha az; 3-5 saniye. Ve bu kadar kısıtlı zamanda ilk baktığı yerde aradığı bilgiyi bulmak istemesi çok doğal. Eğer şanslı ise, yani siz insaflı iseniz, 2 sayfalık CV’nizin tamamını okuması, sonra da “heeee CV’nin başından belli olmasa da bu aday gerçekten başarılı ve tecrübeliymiş” demesini ve bunu yapmasını beklemeyin sakın. Bu olmayacak.  Bunun olacağını düşünürsel eğer, işe alımcının dikkati birinci sayfanın sonunda kalmıyor zaten. Çünkü diğer CV’ler de zaten böyle, okuması sıkıcı ve anlaması zor. Sizinkini okuyacağının garantisi yok. Eğer bu GARANTİYİ İSTİYORSANIZ, yukarıda bahsettiğim gibi FARKLI ve CAN ALICI bilgileri işe alım uzmanına sizin tepside sunmanız gerekiyor. Bunun olacağı yer yani TEPSİ sizin CV’nin ilk sayfasının en üst kısmı.
  3. KOLAY OKUNAN CV. Şu aşağıda yazdığım imgelemeyi sırası ile yapın lütfen.
    • CV’nizi elinizden bırakın, bir 10 dakika bakmayın, başka şeylere odaklanın, biraz hava alın, kahve için…
    • Sonra masanın başına oturun ve kendinizi başvurduğunuz şirketteki işe alım uzmanı olduğunuzu hayal edin. Hatta o şirketin yöneticisi olarak da hayal edebilirsiniz.
    • Yani işveren moduna girin, 3 kere derin nefes alıp verin.
    • Şimdi size başvurmuş olan “sizin CV’nizi” ilk defa elinize almış olan bir işveren edası ile bakın CV’nize.
    • Şu soruların cevaplarını da bir yere not alın, sonra çalışmak için veya danışmak için 🙂
      • CV’nizin yapısı ve tasarımı onu kolaylıkla okunur kılıyor mu?
      • CV’niz sade ve etkili şekilde sizi anlatıyor mu?
      • CV’nizi okurken, gözünüz doğal olarak yukarıdan aşağıya takip ederek mi ilerliyor? Yoksa gözü yoran ve odağı başka yerlere çeken faktörler mi var?
      • CV’niz ÇOK FAZLA kelime içermeden, okuyanı yormayacak şekilde, becerileriniz ve tecrübeniz hakkında SADE BİR ANAFİKRE sahip mi? Yoksa okuyucuyu yoracak şekilde SADE OLMADAN ÇOK KELİME ile yazılmış, UZUN SOLUKLU okunan bir CV’mi?
      • CV’nizdeki yaptığınız işler size özel cümlelerle, başarılarınızı ifade ederek mi anlatılmış yoksa, rol profilinizin bir kopyasını mı andırıyor
  4. BAŞARI ODAKLI CV. Başvurduğunuz iş ile ilgili becerilerinizi ve tecrübenizi CV’de göstermek ne kadar önemli ile, çalıştığınız şirketlere kattığınız GERÇEK DEĞERİ de göstermek en az o kadar önemli. Detaylı olarak sadece ne yaptığınızı yazmaktansa, yaptıklarınızın işverene, iç veya dış müşteriye nasıl değer kattığını açıklamak  ETKİLİ VE GÜÇLÜ bir CV için çok daha önemli. Belki bir süreci iyileştirerek tasarruf sağladınız, belki müşteri memnuniyetini arttırdınız, veya gelirlerin artmasına neden oldunuz, yaptığınız ne ise bunun CV üzerinde akılcı bir şekilde görünür olmasını sağlayın.

Bu konuda tecrübelerime dayalı önerilerimi özetlemeye çalıştım. Beğendiyseniz postumu like etmenizi rica ederim, ve tabii yorum ve önerilerinizi de duymayı bekliyorum.

Sevgiler

Burak Akalin

etik-badge

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: