Blog takipçilerim, arkadaşlarım bana özellikle bir iş görüşmesinde sorulabilecek en güzel soru hangisi diye sık sık soruyorlar. Ben de, danışanlarıma, bugüne kadarki tecrübelerime dayanarak ve özellikle masanın her iki tarafına odaklanarak düşündüğümde, sormaktan en çok keyif aldığım yani en seksi sorumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugünkü blog yazım soru cevap şeklinde olmayacak bu arada. “Yok şu sorular sorulur, cevabı da böyle verilir” şeklinde her yerde yazılıyor çiziliyor zaten. Özgün, farklı olmak bence her işte çok değerli, soru sorarken de.

Sorulan soru eğer cevap vermeden önce sizi düşündürüyorsa, şöyle bir sallıyorsa o soru hakikatlidir, harbi sorudur, açıkçası ben bu sorular ile ilgileniyorum. 2 tane sorsan tüm görüşme biter ve yeter de zaten. Tabiki sadece soruyu sor, sonra cevabı al otur değil olay, neyse yazının tamamını okursanız anlayacaksınız ne demek istediğimi.

question2.png

Geçtiğimiz bir sene içerisinde en çok gurur duyduğunuz başarınız ne oldu?

Evet kısa, öz, belirli bir zaman dilimini kapsayan net bir soru. Taze olması için bugüne en yakın 1 seneyi kapsayacak şekilde bir cevap bekliyor soru sizden. Bu kadar kolay değil tabiki. Sol beynimiz ile çok hızlı cevaplanacak bir soru aslında ancak ben bu sorunun altında yatan neler var, sağ beyin nasıl algılıyor cevapları, incelemek istiyorum.

Başarı sizin için ne demek? Anlatırken nasıl tarifliyorsunuz başarıyı, sizin başarınızı., nasıl sahipleniyorsunuz. Büyük veya küçük olması önemli değil, başarıyı nasıl sahiplendiğiniz ve aktardığınız çok önemli. Nasıl hikayeleştirdiğiniz. Mülakatın tamamı bir hikaye anlatımı aslında, sizin kariyer hikayeniz! Nasıl anlattığınız ve yaşadığınız de o mülakatın nasıl geçeceğinin bir göstergesi.

Başarıdan gurur duymak, onu anlatırken tekrar yaşamak, tekrar heyecanlanmak, o ana geri dönmek, bunları hissetmiyorsanız ve hissettiremiyorsanız sizi dinleyenlere, zaten o başarıyı sahiplenmediğiniz mesajını söylemeden de veriyorsunuz. Unutmayın iletişimde iletilenler sadece duyduğumuz sözler değil, duyulmayan, söylenmeyen, gözle görülmeyen her şey, enerji dahil.

Tabii, karşınızdaki işe alımcı veya yönetici her kimse soruyu merak etmek güdüsü ile soruyorsa o zaman sizi çok iyi gözlemleyebilir ve siz konuşurken, sözlü olmayan dili de çok iyi okuyabilir. Aksi halde, siz anlatırsınız o yazar, çizer, hımmm der biter. Evet sonraki soru. Yani işe alım uzmanı ve yöneticinin dinleme seviyesi, enerjisi çok çok önemli.

Hep başarı mı var hayatlarımızda? elbette hayır ve siz bir başarısızlığı da çok etkili bir şekilde anlatabilirsiniz. Başarısızlıkta da gurur duyduğunuz şeyler var çünkü. Zaten her başarısızlığın ardından gurur duyulacak başarılar gelmez mi? Gelir tabii.

Mesela, geçmişte ekibini yönetirken, kötü başlayabilir, ekibini üzebilirsin fark etmeden, başarısız olabilirsin ekip işinde, hedeflerinde ama sonra kaliteli geri bildirim ala ala (şanslıysan), bir şeyler dank eder kafanda, duvara toslarsın, düşe kalka öğrenirsin ve aynı hataları yapmazsın, artık gurur duyduğun bir ekibin, ekibinin gurur duyduğu bir yönetici olmuşsundur…

Evet bunu nasıl anlattığın çok önemli. Ekip liderliği hikayeni, “bana 7 kişi bağladılar yönettim değil”, “gurur duyduğunuz” ve gönülden sahiplendiğiniz, hatalarınızı da sahiplenerek, anlatırsanız, artık o bir başarı hikayesidir, ve işte en seksi soru ve cevap olur birden bire.

question.pngBu soruyu neden çok seviyorum ve seksi buluyorum; çünkü iş görüşmesine gidin veya gitmeyin bu soruyu kendinize her zaman sorabilirsiniz, gerçekten düşündürücü yani zorlayıcı bir soru. Dikkat edin beyninizi yakmayın 🙂 Nelere değer veriyorsunuz, değer verdiğiniz şeyleri ne kadar yaşıyorsunuz iş hayatınızda, bunları hatırlamak ve isimlendirmek, takdir etmek gurur duyduğunuz başarıları, sizi çok iyi hissettirecektir emin olun. “ben bundan gurur duyuyorum ya!, afferin bana” Bunu başkasından beklemeyin çünkü gelmeyecek!

Diğer tarafta, bir cevap veremiyorsanız da; “başarmak, gurur duymak sizin için ne demek”, bunları sorgulamanın zamanı gelmiş olabilir. Yaşamınızı, kariyerinizi sorgulamak, amacınızı, değerlerinizi bulmak, hissetmek istiyorsanız bir kariyer koçuna ihtiyacınız olabilir. Bunu bir düşünün derim. İsterseniz düşünmenizde size yardımcı olabilirim.

sevgiler

Burak

By akalinburak

Career & Life Coach

Bir Cevap Yazın

Burak Akalin Coaching sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et