
Bugünkü yazımda, koçluk yaparken kullandığım bir araçtan, hayat çarkından veya bir diğer ismi hayat çemberinden bahsedeceğim. Ancak bunu hepimizin sahip olduğu ve bizi durduran bir olgudan bahsederek anlatmak istiyorum. Korkularımız. Genellikle kaçtığımız, karşılaştığımızda ruhumuzun derinliklerine ittiğimiz, bilinçdışında var olan ve bizi yöneten bir olgu, korkularımız. Hani sebebini bilmesek te bazen işyerinde hiç sevmediğimiz beğenmediğimiz birileri olur, iş değiştiririz, yine başka bir beğenmediğimiz kişi veya konu çıkar karşımıza. Ne kadar kaçsak da, bugün yüzleşmediğimiz korkular yarın hiç beklemediğimiz zamanda ve yerde karşımıza çıkıverir. Hiç beklemeyiz çünkü bilinçdışındadır da ondan ve bizi yöneten bilinçdışımız olduğu zamanda da ne zaman ne yapacağını bilmemiz imkansızlaşır. Tabii bu kendimizi tanımadığımız, bilinçdışımızı anlamadığımız ve oralı olmadığımız zaman gerçekleşir.
Bugün kendimizi nasıl daha iyi tanırız? sorusuna cevabını, yaşam çarkını kullarak nasıl yaparızı anlatacağım…
Yüzleşemediğimiz korkularımız bizim limitlerimiz olur. Bazen bizi durdurur, kötü hissettirir, acı çekeriz. Karşılaştığımız sorunlar karşısında neden benim başıma geliyor hep” diye yakınırız. Kendimize, içimize bakmayı tercih etmeyiz, ilk aklımıza gelen bizim dışımızdadır hep, başımıza gelenlerin sebebi diğerleridir.
Eğer kendi içimize bakmak istiyorsak, gerçekten istiyorsak; Yaşam Çarkı bunun için kullanması çok basit ve kendimizle yüzleşmemizi sağlayan bir araçtır. Yaşam ya da hayat çarkı, hayatımızın tüm önemli alanlarını bir kerede görselleştirerek, ona “kuş bakışı” yani bütünsel bakmamızı sağlar.
Bir bakışta, hayatımızdaki tüm yaşam alanlarının durumunu daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
Bu çarkı bastırıp elinize alın ve şu uygulamayı yapın.
- Her bir alana ayrı ayrı odaklanın ve odaklandığınız alan hakkında kendinize şu soruları sorun: “Hayatımın bu alanında ne kadar mutluyum?, bu alanımdaki doyum seviyeme 1-10 arasında kaç puan veririm?
- Tüm alanları ayrı ayrı puanlandırdıktan sonra, ortaya çıkan çarka “hayat arabanızın tekerleği” diyebiliriz.
- Bu tekerlek ile hayatta yaptığınız yolculuk neye benziyor? Ne kadar sağlıklı ilerliyorsunuz?
Sonra kendinize şu soruları sorun ve cevaplandırın :
- Bu çalışma ile neleri farkettim?
- Hayatımda hangi alan(lar) iyi çalışıyor?
- Doyum (tatmin) seviyemi arttırmak istediğim alan(lar) hangileri?
- Tatmin seviyemi arttırmak istediğim alanlarla ilgili hedeflerim ne
- Neler yapacağım?
- Hedeflerime ulaştığımı nasıl anlayacağım?

Hayatınıza bütünsel bakmak, anlamak, farkındalık kazanmak, geçmişin geleceğinizi sabote etmesine izin vermeden “olmak istediğiniz kişi” olmak için hayat çarkı çalışması iyi bir başlangıç olabilir. Haydi!🙂
Ücretsiz yaşam çarkı çalışması yapmak ve koçluk hakkında bilgi almak isteyenler için
Beni Instagram’da da takip ederseniz sevinirim. Teşekkürler.
Teşekkürler, Burak, #ikbloggger